Що робити, коли мадрувати на свята не виходить? Зробити так, щоб затишно і смачно було вдома. І тут на сцену виходять домашні рецепти та традиції. Експерт з гастрономічної теми Мішель Чі запитала у найбільш знаних шефів Європи, що вони поставлять на різдвяний стіл? Не вгадаєте – вони звертаються до простих бабусиних рецептів.
Расмус Кофорд, Данія
Расмус Кофорд, шеф-кухар з Копенгагена, який удостоєний трьох зірок Мішлен, для домашнього застілля використає нескладні інгредієнти зі свого ресторану Geranium.
“Одна з моїх улюблених зимових святкових страв – це ніссегрод, рисова каша з молоком і ваніллю, посипана корицею. Ми їли її щозими в дитинстві, тож мені подобається готувати ніссегрод з дітьми. Як на мене, це тепло, солодко і так смачно.
Для своєї родини я приготую також традиційний для більшості датських сімей рісаламанд. Ви берете ніссегрод, додаєте збиті вершки і подрібнений мигдаль. Подаєте холодним з теплим вишневим соусом.
Іноді люди кладуть в у десерт мигдаль. Той, кому він попадеться, отримує спеціальний приз. Це весела датська традиція”.
Ерік Відегард, Швеція
Ерік – ресторатор, його тема – сичуаньська кухня. Але вдома він шанувальник шведських традицій. Джульборд або різдвяний стіл – це багато різрихі страв, але “хітом” буде оселедець, маринований 20-ма способами.
“На моєму домашньому різдвяному столі буде китайська свинина зі смаженою зеленою цибулею і солодким ароматним соєвим соусом. На десерт – кленатер (в українській кухні – вергуни) або обсмажені у фритюрі шматочки солодкого тіста, що подаються з морошкою і збитими вершками”.
А у ресторані традиційний різдвяний стіл буде складатися з 120 страв, які можна з’їсти за п’ять-шість «заходів», починаючи з оселедця і закінчуючи величезним десертним столом. Серед інших страв – шинка, запечена на повільному вогні, яйце з ікрою ряпушки, тушковане м’ясо з картоплею і сиром аллюметте. Будуть і шведські котлети з буряком та цибулею.
Жоао Родрігеш, Португалія
Жоао Родрігеш, шеф ліссабонського ресторану Feitoria, відомий своїм нестандартним підходом до дарів моря. Але лишень послухайте, що він подасть у себе вдома!
“Моя улюблена їжа на Різдво – roupa velha (старий одяг). Це традиційне блюдо півдня Португалії готується з усього, що залишилося від вечері – бакальяу (тріски), картоплі, капусти, яєць та моркви. Раніше це була їжа робочого люду, а тепер страва перейшла у розряд вишуканих.
Бабуся завжди готувала пастис-де-бакальяу – оладки з тріски. Вони були настільки гарні, що ніколи не добігали до столу. Бабуся скаржилася, а ми зі сміхом докоряли, навіщо вона зробила їх такими смачними.
На моєму різдвяному столі буде козеня, запечене в дерев’яній печі з картоплею і цибулею. Roupa velha готуватиме мій батько, він нікому не дозволяє це робити”.
Андрес Марсело Урресті Феррел, Болівія
Андрес Марсело, болівійський шеф-кухар, любить готувати за рецептами своєї бабусі. “Ми вихідці з традиційною католицької родини, і кожне Різдво збираємося в будинку наших дідусів і бабусь на велике свято. Стіл перетвориться в вітрину, де бабуся, мама і тітка змагатимуться, хто готує найсмачніше.
Для нас, гостей, це катування, оскільки доводиться чекати до півночі, перш ніж нам дозволять з’їсти такі делікатеси, як кунапе, болівійський сирний хліб, і емпанадас – пиріжки з курячої начинкою.
На різдвяному столі спробую повторити рецепти моєї мами і бабусі, але страви ніколи не будуть такими ж на смак. Проте, щороку я готую пірна-де-лечон аль-хорн (запечену свинячу ніжкц) і піка-де-навидад (тушковане м’ясо). Також буде болівійський сирний торт, який подають з гарячим шоколадом вже після півночі і обміну подарунками”.
Нокутула Маджозі, Лондон
Нокутула Маджозі – су-шеф в готелі Rosewood і старший пекар в Holborn Dining Room в Лондоні
“Різдво – це велике свято для друзів і родини. У Дурбані (Південна Африка), моя мама і тітка прокидалися о 4 годині ранку, щоб почати готувати масалу, імбир, часник і корицю для вегетаріанської страви чакалака.
Ми швидко снідали і вибігали на вулицю, щоб пограти в гру про сонце і танцівника, що міняє кольори. Потім, одягнені у святкове, ходили в гості один до одного і збирали в якості подарунків їжу та солодощі, наприклад, масляне печиво.
На моєму різдвяному столі буде пудинг з мальви. Цей пористий карамелізований пудинг, приготований з абрикосового джему, він подається гарячим з вершково-заварним соусом.
Джерело: straitstimes