Цукрова тростина (Saccharum) — рід високих трав’янистих рослин родини тонконогові.
Сік із цукрової тростини є традиційним напоєм у Єгипті та багатьох інших арабських країнах. Його часто вживають як освіжаючий напій, особливо у спекотні дні. Сік вичавлюється у склянку прямо на очах у покупця за допомогою спеціального пристрою. Цей напій має тьмяно-зелений колір і виглядає не надто привабливо, але ці недоліки з лишком компенсуються його смаком та користю.
Сік із цукрової тростини може подаватись у різних формах, наприклад, з додаванням льоду або лайма для надання додаткового смаку.
Приблизно 240 мл соку цукрової тростини містить 98 ккал. У ньому нульовий холестерин і невелика кількість жиру, клітковини та білка. Він також містить натрій, калій, кальцій, магній і залізо.
Декілька корисних властивостей цього соку.
- Миттєво заряджає енергією.
Недарма сік цукрової тростини продають у більшості придорожніх кіосків. Це найкращий спосіб зарядитися енергією та уникнути зневоднення. Цукор соку легко засвоюються організмом і використовуються для відновлення рівня цукру.
- Покращує роботу печінки
Сік цукрової тростини багатий на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, допомагає підтримувати здоров’я життєво важливих органів, таких як печінка.
Дослідження показують, що сік цукрової тростини має лужну природу, він допомагає підтримувати електролітний баланс в організмі.
- Допомога організму боротися з раком
Дослідження показали, що рослинні поліфеноли в соку цукрової тростини мають високу антиоксидантну та протиракову дію.
- Полегшує травну систему
Серед інших переваг соку цукрової тростини він також є корисним для людей, які страждають від розладу травлення.
Калій у соку цукрової тростини врівноважує рівень pH у шлунку. Вживання соку цукрової тростини також підтримує зволоження та сприяє регулярному випорожненню. Це також допомагає запобігти шлунковим інфекціям.
- Корисний для людей з діабетом
Хоча високий вміст цукру в соку цукрової тростини може змусити діабетиків обережно вживати цей сік. Але в помірних кількостях сік цукрової тростини може принести користь діабетикам, природний цукор має низький глікемічний індекс, що запобігає частим стрибкам рівня глюкози в крові.
Дослідження також показують, що цукрова тростина містить різні поліфеноли, які допомагають краще управляти діабетичними станами, а також пропонують організму антиоксиданти.
- Підтримує здоров’я нирок
Будучи природною їжею з нульовим вмістом холестерину, низьким вмістом натрію, без насичених жирів, сік цукрової тростини допомагає підтримувати здоров’я нирок.
- Полегшує біль, пов’язаний з інфекціями сечовивідних шляхів
Якщо його вживати в розбавленому вигляді з соком лайма та кокосовою водою, сік цукрової тростини може зменшити запалення в організмі, збільшивши споживання рідини, і допоможе краще впоратися з такими симптомами, як інфекції сечовивідних шляхів, камені в нирках і простатит.
- Сприяє розвитку кісток і зубів
Раніше жування цукрової тростини було звичайною розвагою для маленьких дітей і підлітків.
Багаті кальцієм соки цукрової тростини не тільки займають їх, але й забезпечують правильний розвиток скелетної системи, кісток і зубів.
- Запобігає неприємному запаху із роту та карієсу.
Цукрова тростина багата мінералами, зокрема кальцієм і фосфором, а також допомагає будувати зубну емаль і зміцнювати зуби, забезпечуючи їх схильність до карієсу. Він також усуває неприємний запах з рота, спричинений дефіцитом цих поживних речовин.
- Може допомогти вилікувати акне (вугри)
Місцеве використання соку цукрової тростини може допомогти зменшити та вилікувати такі проблеми зі шкірою, як акне. Оскільки сік цукрової тростини містить альфа-гідроксикислоти (AHA), такі як гліколева кислота, він збільшує обмін клітин.
Проте є багато досліджень, які показують велику користь для здоров’я соку цукрової тростини, що робить його корисним напоєм навіть для діабетиків, якщо споживати його в помірних кількостях.