Стамбул – строкате місто, яке вбирає в себе традиції людей, що населяють його. Гуляючи його вулицями здається, що ти потрапив до Азії, повертаєш за ріг– ти вже в Європі. Незалежно від того, куди б ви не звернули, ви зустрінете продавців вуличної їжі, які стали частиною цього міста.
Чай та салеп
Те, що в Стамбулі люблять чай і п’ють його постійно, ви зрозумієте відразу. Його продають не лише у кафе та ресторанах, а й на вулиці у спеціальних перевізних чайниках. Наливають чай у тюльпаноподібні стаканчики і подають зі шматочком цукру. Вартість склянки такого чаю від – 3 ліри. До речі, у Стамбулі є навіть спеціальні місця, де заведено пити чай – чайні сади.
Останнім часом набирає популярності салеп – напій, який готують із борошна з додаванням кориці чи імбиру. Щоправда, використовують не звичайне борошно, роблять його з кореня дикої орхідеї. Не поступається популярністю чаю кава. Європейська мода вуличної кави добігла до Стамбула.
Стамбульські сіміти
Турецькі сіміти, що стали візитівкою Стамбула, возять вулицями на велосипедах і продають лише за 1 ліру. Класичні бублики випікають із дріжджового тіста, потім вмочують у патоці та посипають кунжутом. Зараз популярні сіміти з різними начинками. Бублики можна придбати на червоних лотках і коштують вони від 3 лір.
Гранатовий сік
Прилавки з гранатами зустрічаються повсюди, адже гранатові дерева в Туреччині ростуть по всій країні. Можна купити цілі плоди або попросити продавця вичавити смачний і дуже корисний сік. Вартість стаканчика гранатового соку – 3 ліри, та ще залежить від місця.
Смажені каштани та кукурудза
Якщо ви здалеку помітили червоний візок і відчули запах диму, то вам зустрівся продавець смажених каштанів або кукурудзи на грилі. Таке частування чудово підійде для легкого перекусу і, що приємно, воно недороге. Кукурудза на грилі коштує від від 3 лір, а каштани – від 5 лір.
Балик екмек
Якщо ви зголодніли, то коржик з рибою або балик екмек – те, що вам потрібно. Тільки уявіть: рибу, яка тільки вранці плавала у Босфорі або біля Галатського мосту, смажать на грилі у вас на очах. Потім трохи підігрівають хліб і всередину кладуть ще теплу рибу, маринований огірок, моркву, салат і все це скроплюють лимонним соком. Балик екмек — досить велика порція, тому беріть одну на двох. Вартість такої вуличної страви – від 10 лір.
Кокореч
Смажені на грилі баранячі кишки з тельбухами спробує не кожен, але ті, хто ризикне купити цю турецьку страву, будуть винагороджені вибухом смаків. Після першого укусу ви навіть не згадаєте, які інгредієнти входять у цю страву. Кокоріч готують як у ресторанах, так і на вулицях Стамбула. Спробуйте цю традиційну страву, вона змінить ваше уявлення про вуличну їжу.
Денер-кебаб
Звична для нас шаурма в Туреччині називається денер-кебабом, готують його у різних варіантах. М’ясо з грилю загортають з овочами в лаваш, нарізають у тарілку і додають салат. Кебаби бувають у хлібі, коржі, лаваші та на тарілці. У турецькому денері ніколи не використовують свинину. І на відміну від кефте – це лише перекус, а не повноцінне блюдо. Ціна -20-40 лір.