Ще в Стародавньому Єгипті люди знали і обробляли кавуни. Насіння кавуна було виявлене в гробниці Тутанхамона, а зображення десертної ягоди – на стінах гробниць. Свіжим або засоленим полюбляли кавун у Стародавньому Римі, а ще варили з нього мед. Про нього й піде мова.
“Смачне як бекмес”, – казав щоразу мій дідусь, коли щось йому смакувало. Слово було, а про що воно, ми не знали, бо ніякого бекмесу на наших столах не водилося. Вже пізніше ми дізналися, що бекмес – солодощі, які готуються випарюванням фруктового соку. Концентрований рослинний мед популярний на Закавказзі, у Туреччині та Середній Азії. Готували його й українці у часи, коли не було цукру. Потім рецепт концентрованої глюкози трохи забули, а сьогодні він знову актуальний: кавуновий мед можуть вживати навіть діабетики.
І ось, під час подорожі на Херсонщину, опиняюся у самому центрі виготовлення бекмесу. Господар “Зелених хуторів Таврії” Олександр Долинко якраз власноруч закінчував монтаж невеликої лінії з виготовлення кавунового сиропу. Робить він все гарно, артистично, з душею, то облаштував “солодку базу” у розписаному квітами літньому будиночку. Як бачте, на даху сонячні батареї.
Лінія проста, стерильна, передбачає миття кавунів у проточній воді, віджим соку на потужних соковижималках і виварювання його у спеціальній печі, яка нагріваєтья від сонячних батарей або дрів.
“Пускаю в хід невеликі “некондиційні” кавунчики, вони якраз найсолодші. А насіння йде на лікувальні олії. Ось, подивіться, минулорічний кавуновий мед: баночка вміщує 2-4 кавуни. Чиста глюкоза. Консервоване сонце. Можна вживати навіть при цукровому діабеті, звісно, порадившись з лікарем. Вживають мед як десерт і ліки від кашлю”, – розповідає Олександр Долинко.
Як варять бекмес, можна побачити на базі відпочинку “Чайка”, що у Голій Пристані. Це чудова місцина для тихого зеленого відпочинку – не просто комфортна, а ще й креативна. Тут є музей гарних речей, багато куточків для усамітнення і релаксу. А найцікавіше – річка Чайка, по якій кожен може подорожувати на човних та катамаранах,милуватися лататтям, і якщо повезе, спостерігати за життям бобрів на однойменному острові.
Чи стане бекмес солодким брендом Херсонщини – покаже час. Вже сьогодні продукт “працює” як смачний сувенір. Ведуться перемовини з торгівельною мережею, яка планує реалізувати через свою мережу в столиці не менше центнера бекмесу. Питання тільки в сертифікації цього корисного продукту.
З досвіду подорожі:
Гола Пристань – місто за 11 км від Херсона. Їхати у серпні, коли дозрівають кавуни та дині.
Що дивитися: Заїхати у Зелені хутори Таврії (звірятися з часом роботи): смачно пообідати, розважитися у фольклорному стилі. Погуляти на набережній вздовж річки Конка. Врешті, побачити, як роблять кавуновий мед.
Де зупинитися: База відпочинку “Чайка” на березі річки Чайка: смачно годують, розважають дивують “зеленою” естетикою.