Що роблять туристи, приїжджаючи до Львова? Волочаться за екскурсоводом по місту, катаються на чудо-бусі, роблять селфі на площі Ринок, скуповують магнітики чи килимки. Однак все це давно приїлось вибагливим мандрівникам. Нова атракція – гастротури по Львову. Скільки це коштує? і чи можна влаштувати такий тур самотужки? З радістю розповідаємо!
Гастротури: нетипово і недешево
Аби довідатись, в яку копієчку влетить організований гастротур по Львову, ми звернулись до всезнаючого Гуглу. І він розповів, що в кращому випадку копієчка виллється в 550-600 грн з людини. Як правило, це 5 закладів, в двох з яких можна скуштувати фірмову страву, і в одному – фірмовий напій. Аби ви розуміли, фірмова страва – це зазвичай невеличка порція салату чи м’яса, а напій – келишок вина чи настоянки.
Невже півтисячі гривень вартують того, аби ненадовго завітати до топових ресторацій Львова і з голодним блиском в очах споглядати, як більш продумані відвідувачі насолоджують трапезою? Навряд. Тим більше, таку атракцію можна влаштувати й самому. Ми розповімо, куди піти, а ви приготуйте свій шлунок і гаманець до нових пригод!
Гастротур за один день
Уявіть собі: погожий львівський ранок. Ви самотньою тополею стоїте посеред площі Ринок. Повз вас з гуркотом проносяться трамваї. Нестримно хочеться тепла, файної компанії і їсти. Нептун гордовито тримає свій величний тризуб, а ви мрієте про таку ж велику виделку і вареники їй під стать. Та відверніться вже від Нептуна і ходіть направо – гастротур оголошується відкритим!
Ресторація Бачевських
Назва цього колоритного місця тісно переплетена з легендою про Бачевських. Це шляхетна родина, котра ще у 18-му столітті зрозуміла, що галицьким людям не вистачає внутрішнього вогню і заснувала власну горілчану фабрику. Оковита лилась по Львову рікою, аж поки після Другої світової війни виробництво не перенесли до Відню.
Однак сімейна справа Бачевських повернулась до Львова у вигляді закладу, котрий дивує відвідувачів скляним дахом, старовинними меблями і гігантськими пляшками, котрі слугують тут прикрасою інтер’єру.
З 8 до 11 ранку тут влаштовують шведські сніданки. Заплативши 130 гривень, ви зможете досхочу поласувати фірмовими ковбасами і сирами, овочевими стравами і запашною випічкою. А ще закріпити враження келишком справжньої горілки Бачевських, котру тут прийнято подавати до сніданку. Всередині вже потеплішало, а душі захотілось мистецтва. Що ж, рушаймо далі.
вулиця Шевська 8 | |
http://kumpelgroup.com/restaurants/baczewski | |
Зупа по-бердичівськи – ₴108 | |
Американо – ₴37 | |
Середній чек – ₴500-600 |
Кафе-клуб Дзиґа
У звичайних людей слово «дзиґа» асоціюється з іграшкою, котра крутиться. А у львів’ян – з культурними посиденьками і розмовами про мистецтво.
На першому поверсі закладу, де розмістилась «Дзиґа», майже постійно діє художня виставка – тут можна перевірити себе на розуміння глибинного сенсу сучасного живопису. Саме кафе («Під клепсидрою») розмістилося на двох поверхах – виберіть столик до вподоби і одразу беріть до рук газету. Насправді це меню, але виглядає як газета. Частково так і є – окрім прайсу на смаколики, тут можна знайти авторські статті на дуже життєві теми (наприклад, як гопник Вася хотів стати байкером і що з того вийшло).
Обов’язково замовте фірмовий «Вогник» (50 грн) – це кава, приправлена ароматними спеціями, цитриною і ромом або коньяком на вибір. Подається з вогником (офіціант підпалить ароматну суміш прямо у філіжанці) і цукеркою з передбаченням. До кави радимо взяти яблучний штрудель (70 грн).
Можливо, вам пощастить і ви потрапите на виступ джаз-бенду чи літературні читання. Культурні заходи – такий же незмінний атрибут «Дзиги», як і кам’яна риба при вході.
вулиця Вірменська 35 | |
http://dzyga.com | |
Налисники з сиром та вишнями – ₴50 | |
Американо – ₴22 | |
Середній чек – ₴150-200 |
П’яна вишня
Львівські настоянки мають таку особливість, що їх постійно хочеться ще. Аби втамувати цю спрагу, а ще нагуляти апетит, ходімо на площу Ринок. Наш наступний пункт – ароматна забігайлівка з неймовірним вибором напоїв – вишнева настоянка або гарячий вишняк. Десертів тут теж як кіт наплакав – бомбон, мармелад, пастила і тафля (все з вишнею, звісно).
Однак тут завжди тісно, гамірно і пахучо. Випари вишняка долинаються з усіх сторін, а з полиць на захмелілих відвідувачів змовницьки позирають величезні бутлі з ароматним вишняком.
Коштує фірмова настоянка 38 грн. За ці гроші ви отримаєте 100 грам напою і пригодницький квест з назвою «Як пропхатись серед купи людей, не розливши вишняк, і знайти місце, де його випити». Стільців тут немає, а біля входу стоїть декілька високих столиків, до котрих майже нереально пробитись. Але то нічого – знайдіть собі клаптик вільного місця, прийміть невимушену позу і просто насолоджуйтесь своїм вишняком.
І невеличкий секрет: попросіть бармена досипати вам у келих самих вишень. Буде смачно, п’яно і економно (швидше за все, брати ще один келих «для кондиції» вже не знадобиться).
Площа Ринок 11 | |
http://www.fest.lviv.ua/uk/restaurants/drunkcherry | |
Вишнева пастила – ₴30 | |
Пляшка настоянки (0,5 л) – ₴215. Каву не подають | |
Середній чек – ₴150-250 |
Перша львівська грильова ресторація м’яса і справедливості
Трохи п’яні і геть голодні, пройдімось до Бернардинського монастиря. У провулку, що веде до Арсеналу, розмістився, певно, найатмосферніший заклад Львова. Тут вам запропонують атракцію, куди пікантнішу за шмагання батогом у ресторані «Мазох» (якщо досі перебуваєте під враженням від «50 відтінків свободи», завітайте і туди – вулиця Сербська 7).
Тутешній інтер’єр – це на диво гармонічне поєднання звичайних столиків, барного приладдя і… знарядь для тортур. Клітки, ланцюги, стільці «з секретом» і інструменти, дивлячись на які, мимоволі починаєш пригадувати, яка ж то частина «Пили» недавно вийшла в прокат – сьома чи восьма?
Якщо вас зацікавлять іспанські чоботи чи диби, зазирніть у меню. Там ви знайдете ілюстрації та пояснення до цих так інших знарядь тортур.
Але давайте вже їсти! Найбільше відвідувачі ресторації полюбляють шашлик на дровах (115-370 грн), запечену картоплю (48 грн) і бограч (78 грн). До страв чудово пасуватиме холодне пиво (38-48 грн за 0,5 л) і… кат, котрий з поважним виглядом прогулюється поміж столиками.
Кажуть, що саме кат відкрив у Львові першу м’ясну ресторацію. Колись кати були поважними городянами, котрі карали злочинців, вивозили сміття і пильнували міських жриць кохання. З приходом демократії вони позбавились і роботи, і статусу. Проте один з львівських катів виявився спритним підприємцем і продовжив займатись тим, до чого найбільше лежить душа, – м’ясом і справедливістю. Не гнівайте ката!
вулиця Валова 20 | |
http://www.fest.lviv.ua/uk/restaurants/meatandjustice | |
Стейк RIBEYE – ₴370 | |
Американо – ₴27 | |
Середній чек – ₴500-600 |
Реберня «Під Арсеналом»
Якщо ще не були в музеї зброї Арсенал, неодмінно зайдіть. Подивіться на рицарські обладунки, спробуйте порахувати людей на картині Грюнвальдської битви і хутчіш спускайтесь униз. В кам’яні зали, де готують найсмачніші реберця у Львові (129 грн за 400 г) і подають їх без приборів.
Тільки не забудьте записати своє ім’я на дошці реєстрації. Реберця магнітом притягують зголоднілих прохожих, і часу у черзі вам вистачить на те, аби згадати основні моменти свого життя.
вулиця Підвальна 5 | |
http://www.fest.lviv.ua/uk/restaurants/arsenal.ribs | |
Скумбрія на грилі – ₴116 | |
Американо – ₴24 | |
Середній чек – ₴400-500 |
Мабуть, ви вже наїлись і тепер хочете чогось більш спокійного, вишуканого чи навіть романтичного? Ми знаємо таке місце.
Пструг, хліб та вино
В 19-ому столітті сталась прикра подія – завалилась будівля Ратуші, де мешкав сурмач з родиною. Сім’ї довелось перебиратись в інше помешкання і заробляти тим, що вони добре вміють робити: смажити форель (пструг), пекти хліб у печі і робити добре вино.
Згодом їх сімейна справа стала легендою Львова, котра повернулась до сучасного міста у вигляді ресторації. Тут досі подають найсмачнішу рибу (169 грн), фірмовий хліб з різними мазанками (17 грн за порцію) і вишукане вино (від 27 грн за келих), котре особливо добре смакує саме у Львові. А ще час від часу сам Місько Сурмач виходить побавити гостей своєю грою.
вулиця Братів Рогатинців 49 | |
http://www.fest.lviv.ua/uk/restaurants/pstruhhlibtavyno | |
Стейк яловичий – ₴170 | |
Американо – ₴24 | |
Середній чек – ₴300-400 |
Ось наш гастротур і добіг кінця. Тепер можна прогулятись містом, збираючи до купи враження за день. І не забудьте викласти фото з львівських ресторацій у фейсбуці чи інстаграмі – хай всі знають, як ви вмієте гуляти!
Фото на обкладинці – tour.u
1коментар